Varför firar man Alla Hjärtans Dag?

Historien om Alla hjärtans dag och historien om dess skyddshelgon är höljd i dunkel. Vi vet att februari länge har firats som en romantisk månad, och att Alla hjärtans dag, som vi känner den idag, innehåller spår av både kristna och antika romerska traditionen. Men vem var Saint Valentine, och hur kom han att bli associerade med denna gamla rit?

Den katolska kyrkan erkänner åtminstone tre olika helgon vid namn Valentine eller Valentinos, som alla blev martyrer. En legend har hävdat att Valentine var en präst som tjänstgjorde under det tredje århundradet i Rom. När kejsar Claudius II beslutade att ensamstående män är bättre soldater än de med hustrur och familjer, förbjöd han äktenskap för unga män. Valentine, insåg det orättvisa i dekretet, trotsade Claudius och fortsatte vigselrätt för unga älskare i hemlighet. När Valentines agerande upptäcktes, beordrade Claudius att han skulle dödas.

Andra berättelser tyder på att Valentine kan ha dödats för att ha försökt hjälpa kristna fly hårda romerska fängelser, där de ofta blev slagna och torterade. Enligt en legend, den fängslade Valentine skickade faktiskt den första ”Valentine” hälsningen själv efter att han blev kär i en ung flicka, möjligen hans fångvaktares dotter som besökte honom under hans fångenskap. Före sin död, påstås det att han skrev ett brev undertecknat ”Från din Valentine”, ett uttryck som fortfarande är i bruk idag. Även om sanningen bakom Valentine legender är underliga, betonar de alla sitt överklagande som en sympatisk, heroisk och viktigaste av allt romantiska figur. Genom medeltiden, kanske tack vare detta rykte blev Valentine ett av de mest populära helgonen i England och Frankrike.

Bildresultat för hjärta